понеделник, 28 декември 2009 г.
Labels: , , , След като прекарах над 10 часа в опити за оправяне на китарата, която развалих разкачайки я до основи, реших да споделя тези знания и с вас. Но нека първо ви запозная малко по-отблизо с тези чудни творения, Орфейчетата...


Началото на фабриката тръгва от лютиерското ателие
„Кремона", създадено от Димитър Георгиев и неговите двама братя. От основаването си през 1924 г. досега фирмата се занимава с производството на струнни музикални инструменти, като през последните 5-6 години се специализира основно в производството на среден майсторски клас класически китари и щрайхови инструменти - цигулки, виоли, виолончела и контрабаси. 85-годишния си юбилей тази година лютиерите от „Кремона" ще отбележат с пускането на уникална серия от 85 класически китари с материали от щрайховото производство. За тях ще се използва балкански явор, който е сушен в продължение на 10 години, капаците пък ще са от стара смърчова дървесина от Алпите. Техниката на изработване на инструментите, ваденето на жили, също е взаимствана от щрайховото производство. Всеки един инструмент от тази лимитирана серия ще има пореден номер, записан върху специална плочка, и ще е предназначен за колекционери.

Фактът, че фирмата се е запизала през всичките тези години, показва че е нещо което заслужава коментиране и разяснение. Ето едно кракто клипче, което успях да сглобя за да видите и вътрешността на тези красавици:


Нещо ясно? Не? Нека тогава поясня: Червените кабели са положителните, а черните - заземяването/нулата. Нещо важно, което не се забелязва в по-долната схема, е че заземяването трябва да става в една точка (Star grounding) за да не се получава така неприятният Ground Loop който пък предизвиква бруум.
NOTE:
платката на китарата е с медно покритие, което значи че може да се използва за зануляване, но ако не е от метал, зануляването най-вероятно ще се наложи да става при магарето или при жака ПРИ УСЛОВИЕ че кубето ви е занулено otherwise it renders useless.
СХЕМА 1:


Разликата в окачването при този тип и типът със 3-way-switch е минимална.

Мисля, че това е всичко което трябва да знаете за да си разглобите/сглобите един "Орфей"