сряда, 7 август 2013 г.
Преди доста време започнах да работя върху една идея - да си направя лък. Уви - реализацията не беше толкова добра колкото идеята (прерязах си пръста, а и материалите не бяха особено качествени), но сега мисля да се опитам втори път.

Като първа стъпка (за всеки който иска да опита) предлагам избора на типа на лъкът - аз се спрях на takedown style лък, защото не изисква толкова голямо майсторство, тъй като ако нещо се развали, можеш да изолираш тази част и да пробваш отново.

1) Избора на дърво за дръжката (Riser): Колкото по-здраво дърво - толкова по-добре! Първият ми опит с бор беше... незадоволяващ. Но пък за сметка на това, букът се оказа изключително здрав избор.


Използвах тези схеми за създаването на дръжката, като дадох изрязването на по-грубите форми на дърворезбар.
Тук искам да обърна внимание на наколна на леглата за ските: понеже ските, които ползвам имат лека дълга във формата си, ъгълът между двете легла е 20 градуса (по 10 градуса за всяко). Ако ползвате по-къси криле, ъгълът може да бъде и по-голям с цел, стрелата да легне по-добре на тетивата и дръжката.

След няколко часа игра на пилата дръжката придоби формата, която исках:


За криле на лъка ще използвам ски, подобни на тези. Тъй като моето парче бук беше малко по-тънко от нужното, се наложи да изреша ските по страните.
 За жалост едната ми ска се счупи, но мисля, че това може да се 'коригира' посредством изтъняване на другата на стратегични места.
Дупките на ските са пробити на 3см от края


ЛОША ИДЕЯ: Да пробиваш дупките поотделно вместо да се захванат здраво заедно и да се продупчат едновременно.

Изшкурках дръжката на лъка със шкурки: 60 -> 120 -> 240 -> 320 (не стигнах до 400, защото реших, че е достатъчно гладко за мен)


След това следва лакирането. Аз лично предпочитам матирания вид, затова и ползвах лак, който не оставя лъскаво покритие.За да се запазят стрелите (и да не се драска дървото) залепих парче кожа на пътя на стрелите. Да поговорим за методи за окачане на крилете.
По принцип, метода, който ползвам е една дупка за закачане и прав ъгъл на началото на крилото.

Бялото, което се вижда в левия ъгъл е лепило тип Poxipol - втърдява се за 5-10 минути и остава твърдо. Точно поради това, с него лесно се попълват "кухини" (грешки при оформяне) и се намаля луфта (колкото е по-малко - толкова е по-стабилен лъка).Болтовете не са захванати по никакъв начин в дървото (няма механизъм за контра) и могат да се изваждат.

Заключващ механизъм на крилете Забележете шайбата - коклото е по-голяма - толкова по-добре. Тя ще придържа крилото към средната част.

Страничен изглед на заключващият механизъм.


Ако сте следвали всички стъпки до сега ще имате лък, наподобяващ на това: