четвъртък, 26 януари 2012 г.
Labels: , , , , , , , , ,
Здравейте! Мина доста време от както не съм писал нищо в блога, по една или друга причина (мързел), но преди няколко дни се сдобих с нов инструмент - Бас китара "Кремона":

 

След кратката фото сесия на китарката, реших да проверя как е техническата й част - екранация, спойки, хармоники и прочие. Оказа се, че има сравнително прав гриф и доста елементарна електроника:

[Click for a bigger image]
Та, блогът днес ще е точно за това - избиране и поддръжка на ел. инструмент.
Приоритетите, поне според мен са:
1) Тяло
2) Електроника
~~Тяло~~
Първото нещо за което се оглеждаме е грифа - той трябва да е прав. А как се проверява? - Общо взето на око :)


Погледнете този ъгъл на снимане - нисък, спрямо "лицето" на китарата. Сега, обърнете ъгъла на снимане на 180 градуса (гледайте от акустичната камера към ключовете) и изместете китара леко встрани (за да виждате страната на грифа) и воала! Ако грифът не е изкривен във формата на арка, то възможността да го изправите е приблизително равен на нула, но в противен случай някое друго завъртане на металната ос в грифа би оправила този проблем.Второто важно нещо е захващането на грифа към тялото. Тук ще съм сравнително кратък: Нямам вяра на грифове, които са само залепени (говорим за ел. инструменти) - Нямат ли 4 тежки болта и метална плочка - no no. А що се отнася до загубата на резонанс - работим с ел. китари - малко загуба на резонанс не е толкова страшно.

Хармоники - някои ще кажат, че хармониките могат да се настройват посредством магарето, но не е точно така - ако прагчетата не са сложени на правилна дистанция едно от друго, колкото и да се плюнчите по финото настройване на магарето - до никъде няма да стигнете. Правилото е доста просто - разстоянието от началото на грифа (отворена струна) до 12-то прагче трябва да е равно на разстоянието от 12-то прагче до магарето.

~~Електроника~~


По електрониката по-простите китари нямат кой знае колко за оглеждане - плавно въртене на потенциометрите, стабилно закачени копчета и вход и добра екранация. Тъй като не всяка китара е екранирана  - силно препоръчвам, ако не знаете как да я занесета на някой да ви я екранира - намаля страхотно много шумът :)

Е, мисля, че е това - ако имате въпроси  - оставете ги в коментарите.